Mijn 7 grootste eye-openers uit 10 jaar een gescheiden moeder te zijn

In de afgelopen 10 jaar heb ik als gescheiden moeder altijd geprobeerd er het beste van te maken en dat krachtige rolmodel voor mijn dochters te zijn. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik als moeder heb gefaald maar ik had natuurlijk het allerliefste mijn dochters een scheiding bespaard. Ik deel graag mijn 7 grootste eye-openers van de afgelopen 10 jaar met je.

1. Je hoeft het niet altijd alleen te doen

Je kunt niet alle ballen de hele tijd in de lucht blijven houden. Wellicht dat je dat denkt maar het is rete vermoeiend en het hoeft gewoon ook niet. Als je accepteert dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen, wordt het allemaal een stuk eenvoudiger. Ik heb echt moeten leren anderen om hulp te vragen. Bovendien heb je zelf ook tijd en ruimte nodig om je batterij weer op te laden naast je werk en je gezin. Moeders die elkaar helpen heeft bij mij altijd goed gewerkt. Door de wederkerigheid voel je je bovendien niet bezwaard als je een ander om hulp vraagt.

2. Je kunt ‘mannen-dingen’ prima leren

Je zult ‘mannen-dingen’ moeten leren omdat je niet dat hulpbehoevende vrouwtje wilt worden. Niet dat ik geen zelfstandige vrouw was maar het bijvullen van de olie in mijn auto had ik gewoon nog nooit eerder gedaan. De eerste keer dat ik mijn olie had bijgevuld was ik super trots op mezelf. Ik moest wel om hulp vragen om mijn motorkap weer dicht te krijgen maar ik had het toch maar mooi zelf geflikt! Op YouTube kun je echt heel veel filmpjes vinden als je ergens uitleg over wilt hebben. Of in de categorie ‘Durf te vragen’: vraag iemand het de eerste keer samen met je te doen. En mochten er echt dingen zijn die je toch niet zelf wilt doen kun je die uitbesteden of een service contract afsluiten. Voor mij persoonlijk was een goed navigatiesysteem en het afsluiten van een abonnement op de wegenwacht het eerste wat ik aanschafte om mijn angst weg te nemen. Want ik zag mezelf al staan met een lekke band, op zondagavond in de winter, op de terugweg van opa en oma met 2 kleine kinderen in de auto. En wat dacht je van een service contract voor het updaten en beveiligen van je laptop? Of het schoonmaken van je zonnepanelen op je dak?

3. Je leert uiteindelijk te lachen om bijzondere reacties

Opeens wordt er over je gepraat in plaats van met je. Er zijn mensen die het lastig vinden om na je scheiding in contact met je te blijven of dit contact op dezelfde manier te houden. Je wordt wellicht niet meer uitgenodigd of zelfs totaal gemeden. Misschien vinden ze je niet meer interessant of juist een bedreiging, maar uiteindelijk zegt dat meer over hen dan over jou. Uiteindelijk leer je te lachen om de bijzondere reacties van anderen. Zo kreeg ik van iemand die heel dichtbij stond een kaartje met de tekst: “het ga je goed”. Dat raakte met destijds enorm maar eigenlijk is het lachwekkend. Net als al die mensen die opeens bovenmatig geïnteresseerd zijn in jouw internetdaten en hier alles over willen weten. Veel van deze mensen zijn bovendien zelf helemaal niet single.

4. Je kinderen lang niet zien, went nooit

Je went er nooit aan om je kinderen langer dan 2 weken niet te zien. Als de zomervakantie er weer aankwam en de kinderen 3 weken bij hun vader waren, is het volgende nog steeds mijn routine. De eerste week alleen is heerlijk. Tijd voor jezelf, me-time en even niet hoeven zorgen. De tweede week is ook nog wel oké maar aan het eind van die week heb ik alles wel gedaan wat ik graag wilde doen. Dan word ik iedere dag een beetje somberder. Het voelt alsof er een deel van me is geamputeerd, hoeveel mindfulness en zelfcompassie oefeningen ik ook doe. Als ik heel eerlijk ben, tel ik in week 3 eigenlijk alleen nog maar de dagen tot ik ze weer zie. Dat liep wel eens uit in een grote oncontrolleerbare huilbui als ik dan de voordeur opendeed. Dan moest ik ze wel even uitleggen dat je ook kunt huilen van geluk en dat mama niet verdrietig was. Inmiddels hebben ze mobiele telefoons en wordt er tijdens vakanties volop gewhatsapped en gefacetimed.

5. Je blijft voor altijd ‘gescheiden van …’

Zelfs als je langer gescheiden dan getrouwd bent, blijf je altijd ‘gescheiden van …’. Afgelopen jaar ben ik verhuisd naar een woning net achter het strand. Iets wat ik al jaren graag wilde voor de strandwandelingen met de hond en met de mensen die ik coach. Bij de overdracht van mijn oude woning in mei jl. moest ik toch weer slikken omdat er 9 jaar na mijn officiële scheiding op de documenten van de notaris nog steeds ‘eerder gehuwd geweest met …‘ stond. Ik blijf dat lastig vinden omdat het voelt als een onterecht etiket. Vooral omdat ik inmiddels langer niet dan wel getrouwd ben. Blijkbaar moet je eraan leren wennen.

6. Je hebt elkaars handtekening nog steeds nodig

Bij veel instanties heb je een handtekening van beide ouders nodig. Bij het reizen met je kinderen, moet je bijvoorbeeld altijd een toestemmingsverklaring (voor het reizen met je kinderen) van de andere ouder en een geboorteakte (waarmee je bewijst dat je de moeder bent van je kind) bij je hebben. Ik begrijp dat dit nodig is gezien de vele kinderontvoeringen naar het buitenland, maar het voelt gewoon heel vreemd als een douanier aan je dochter vraagt: “Waar is papa?” en “Weet papa dat je meegaat met mama op vakantie?”. Ook heb je bij het verlengen van een paspoort schriftelijke toestemming van de vader en een kopie van zijn identiteitsbewijs nodig. Terwijl een identiteitskaart dan weer zelf aangevraagd mag worden vanaf je 14e verjaardag.

7. Je kunt gewoon weer verliefd worden!

Ondanks dat je jezelf zo had voorgenomen nooit meer gedoe te willen, kun je ook weer gewoon verliefd worden. En deze nieuwe liefde (met zijn rugzak vol bagage) brengt natuurlijk ook gedoe en een schoonfamilie met zich mee, waar je maar weer in de smaak moet vallen. Bovendien zullen je kinderen wat van deze nieuwe persoon in jouw leven gaan vinden. Mijn pubermeiden in ieder geval wel en daar hebben ze alle recht toe. Gun jezelf en je kinderen tijd om te wennen aan die nieuwe partner. Natuurlijk is het leuk dat die nieuwe liefde er is maar daar hebben je kinderen niet om gevraagd. Vergeet dus niet om ook tijd met ze alleen te blijven spenderen.

Meer lezen?

4 Reacties

 1. Philipp van Ekeren

  Beste Yvonne,
  Een goed en helder overzicht voor gescheiden moeders. Heel herkenbaar en leuk geschreven. Complimenten. En wat heel belangrijk is voor de kinderen dat ze zien dat zowel mama als papa weer gelukkig zijn. Want als iets kinderen snel door hebben dan is het ‘spanning tussen de echtelieden’. Dat geeft zijn weerslag.

  Antwoord
  • Yvonne

   Hoi Philipp, dank je wel voor de complimenten! Ook leuk om te zien dat mannen mijn eye-openers herkennen. En eens dat spanning nooit goed is voor niemand niet. Ik coach veel op het verbeteren van de communicatie. groetjes, Yvonne

   Antwoord
 2. Wolfgang Keller

  Mooi, eerlijk en ook ontroerend relaas Yvonne !

  Antwoord
  • Yvonne

   Hoi Wolfgang, dank je wel voor je reactie. Ik heb dit blog inderdaad vanuit mijn eigen kwetsbaarheid en ervaring geschreven. Groetjes, Yvonne

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php

Vergeet je gratis preview van het boek niet!

You have Successfully Subscribed!