Communicatie in je relatie Yvonne Soons relatietherapie Den Haag

Communicatie in je relatie: voorkom relatieproblemen. 5 vragen

Het is heel normaal dat een relatie veranderingen ondergaat naarmate jullie langer samen zijn. Jullie zijn immers niet meer dezelfde personen als 15 jaar geleden, en jullie behoeften en verwachtingen kunnen veranderen. Als relatietherapeut zie ik vaak dat het samen communiceren hierover ingewikkeld kan zijn, wat uiteindelijk kan leiden tot relatieproblemen.

Het belang van goed kunnen communiceren met je partner is voor iedereen wel bekend. In relatietherapie of coaching wordt deze partnercommunicatie dan ook altijd meegenomen. De onderstaande vragen kunnen dienen als basis voor een gesprek met je partner, om samen te ontdekken waar jullie staan in jullie relatie. Het is belangrijk om elkaar te ondersteunen en ruimte te geven voor een openhartig gesprek zonder verwijten.

  1. Hebben we het nog gezellig met elkaar? Dit gaat over de mate waarin jullie nog plezier en genot beleven aan elkaars gezelschap. Kunnen jullie nog steeds lachen en willen jullie mooie momenten delen?
  1. Kunnen we samen nog ontwikkelen? Het is belangrijk om te onderzoeken of jullie beide nog steeds ruimte hebben om individueel en als koppel te groeien.
  1. Creëren we nog samen? Samen bezig zijn met gezamenlijke doelen of zelfs dagelijkse bezigheden kan bijdragen aan het gevoel van verbondenheid. Onderzoek of jullie nog steeds samenwerken en iets opbouwen als stel.
  1. Voelen we nog steeds aantrekkingskracht? Natuurlijk zijn fysieke aantrekkingskracht en emotionele verbinding belangrijk in een relatie. Bespreek of jullie je nog steeds tot elkaar aangetrokken voelen.
  1. Zeggen we nog steeds iedere dag opnieuw ja tegen elkaar? Kiezen jullie nog steeds iedere dag bewust voor elkaar? Het gaat over het bevestigen van jullie liefde en verbintenis, zelfs na al die jaren.

Schrik niet als er twijfels of zelfs een “nee” naar voren komt. Het kan ook een kans zijn om een diepgaand gesprek met elkaar aan te gaan. Vraag dan hoe jullie samen veranderingen kunnen aanbrengen.

Als dit gesprek samen niet lukt om wat voor reden dan ook, kan individuele relatietherapie een waardevolle optie zijn om persoonlijke groei en begrip te bevorderen.

En als je het idee van deze vragen stellen aan je partner helemaal niet ziet zitten, is individuele relatietherapie (online kan ook!) een aanrader. Daar kun je meer informatie over krijgen als je dat wilt. Boek hier gelijk een online kennismakingsgesprek met mij.