De 7 beste tips om weer gelukkig te worden na je scheiding
“Het wordt beter”
“Alles komt goed”
“Jij wordt weer gelukkig”
Scheiden en nu?
Misschien herken je bovenstaande opbeurende woorden wel. We geven ze allemaal graag aan iemand die in een scheiding zit of net gescheiden is. Niemand ziet die zus, broer, vriend, vriendin of collega graag ongelukkig, toch? Terwijl het heel menselijk is dat je je tijdens een scheiding alles behalve gelukkig voelt. Je hebt verdriet, last van schaamte dat het jullie niet is gelukt om een echtscheiding te voorkomen, een mega schuldgevoel naar je kinderen en je voelt angst voor de toekomst. “Hoe ga ik het in mijn eentje redden?” is de vraag die continu door het hoofd van Miriam schiet, waardoor ze maar niet kan stoppen met piekeren.
Scheiden en dan?
Natuurlijk herken ook ik, als ik terugdenk aan mijn eigen scheiding 10 jaar geleden, veel zaken die ik hoor van Miriam. Eerst de jaren waarin je voelt dat er iets niet klopt in je huwelijk maar niet weet hoe je het moet oplossen. Dan de grote chaos als je je partner vertelt dat je op deze manier niet verder wilt, gevolgd door de moeizame gesprekken om te kijken of er toch nog genoeg liefde over is. En uiteindelijk de beslissing om alsnog te scheiden met een nog grotere chaos als gevolg. Deze laatste fase is het best te vergelijken met een snelkookpan, waaruit je verdriet, woede, schuldgevoel en schaamte keihard sissend ontsnappen zonder dat je hier enige vorm van controle over lijkt te hebben. Die cocktail van emoties is zo overweldigend dat je 24/7 bezig bent met je scheiding.
Gelukkig worden na je scheiding
Misschien voel je ook wel iets van opluchting, juist omdat er duidelijkheid is. Maar er is ook veel gedoe door alles wat er moet worden geregeld. En als je dan weer een beetje in rustig vaarwater terecht komt, komen de vervolgvragen. Waar sta je nu? Hoe bouw je jouw eigen leven na de scheiding weer op? En hoe word je weer gelukkig?
Door vallen en opstaan heb ik in de eerste jaren na mijn scheiding geleerd dat je alleen én gelukkig kunt zijn. Natuurlijk niet de hele tijd, maar dat geldt voor niemand. Er ontstaan steeds meer geluksmomentjes die uitgroeien tot een gevoel dat je weer echt kunt genieten van het leven. Dat je weer dankbaarheid voelt en merkt dat er weer balans is. Dus voor Miriam en al die andere vrouwen en mannen die midden in een scheiding zitten of er net een achter de rug hebben: achter de wolken schijnt de zon. Speciaal voor jou. Je wordt écht, écht weer gelukkig. Je moet er alleen zelf wel wat voor doen.
7 ‘Word weer gelukkig na je scheiding’ tips
1. Geluk na je scheiding? Kom jouw emoties onder ogen
Scheiden is een heftige gebeurtenis met veel emoties. Het is verleidelijk om voor, tijdens en na je scheiding hard door te blijven rennen door bijvoorbeeld nog harder te werken. Zolang je maar afleiding hebt, hoef je je emoties niet onder ogen te komen. Totdat je ineens een te hoge bloeddruk of pijn op je borst hebt. Dan blijkt de bodem van de put nog niet diep genoeg, zak je nog verder weg in de shit en is geluk verder weg dan je ooit had kunnen denken. Kennelijk is dit nodig om je te laten inzien dat er nu iets moet veranderen. Je kunt je negatieve gevoelens zoals boosheid, angst en verdriet niet eindeloos parkeren. De parkeergarage is overvol. Er moeten auto’s uit, één voor één. Verzamel alle moed en kom je emoties onder ogen. Persoonlijke coaching bij een scheiding helpt als je merkt dat je een parkeerprobleem hebt en aan de slag wilt om je scheiding te verwerken.
2. Geluk na je scheiding? Weet hoe je er financieel voor staat
Er verandert financieel veel door een scheiding. Zorg dat je dat overzicht krijgt want anders heb je er een zorg bij. Stop met piekeren en zorg voor een overzicht van maandelijkse inkomsten en uitgaven. Houd je geld over of kom je tekort? Neem dan actie en pas indien nodig je uitgavenpatroon aan. Doe je boodschappen in een minder luxe supermarkt of kies het huismerk (dat scheelt echt geld, zeker op maandbasis). Is dit voldoende of moet je verder bezuinigen op andere uitgaven? Zorg dat je niet meer uitgeeft dan er binnenkomt. Je kunt ook meer gaan werken zodat er meer inkomsten zijn. Werken geeft je voldoening, je ontmoet andere mensen en je eigenwaarde krijgt een flinke boost!
3. Geluk na je scheiding? Wees je eigen beste vriend(in)
Vaak zijn we hard voor onszelf. Stel jezelf de vraag als je dat merkt: Hoe zou ik reageren als het een vriend(in) betreft? Vaak zijn we dan milder en tonen we veel meer compassie. Dus zie jezelf als die vriend(in) en wees net zo lief tegen jezelf. Als je ‘s ochtends somber en down wakker wordt is een beetje lief voor jezelf zijn een hele uitdaging. Ik kan je daarbij helpen door praktische mindfulness en zelfcompassie oefeningen. Het is wetenschappelijk bewezen dat je zo jezelf in een betere stemming krijgt.
Blijf niet eindeloos snoozen. Geef jezelf een wekker met wake-up licht cadeau. Je kunt ze zelfs kopen met natuurgeluiden zodat je voortaan met een opkomende zon en het geruis van de zee wakker wordt. Sta dan op en begin je dag met een korte mindfulness of een ademhalingsoefening. Dat kost je hooguit een paar minuten en je bent de rest van de dag een positiever mens.
4. Geluk na je scheiding? Zorg goed voor je lichaam en beweeg
Als je je verdrietig of eenzaam voelt, is het verleidelijk om op de bank te blijven liggen en eindeloos te Netflixen. Natuurlijk mag dat maar als je dat iedere avond of het hele weekend doet, ga je je alleen nog maar zieliger en eenzamer voelen.
Dus maak een afspraak met jezelf dat je iedere dag gaat bewegen. Als we bewegen maakt ons lichaam geluksstofjes aan waardoor we ons beter voelen en we beter ontspannen en beter slapen. Bewegen hoeft bovendien niet veel geld te kosten. Bijvoorbeeld een stevige wandeling in de duinen? Uiteindelijk bepaal jij wat het beste bij je past. Je hoeft echt niet over een half jaar de marathon te kunnen lopen.
Kies iets wat je leuk vindt want dan is de kans groter dat je het ook volhoudt. Ik ben bijvoorbeeld niet van het hardlopen maar wandel iedere dag met de hond op het strand of door het bos en haal zo met gemak 10.000 stappen. Je hebt maar één lichaam dus zorg er goed voor. Niet te veel alcohol, niet roken, genoeg nachtrust en iedere dag even ontspannen door die wandeling, dat stuk fietsen of die yogales dat is goed voor je lichaam en goed om je hoofd tot rust te brengen.
5. Geluk na je scheiding? Verstop je niet
Ik weet dat het niet makkelijk is om alleen naar borrels, diners, verjaardagen en feestjes te gaan net na je scheiding. Maar thuis blijven en niet ingaan op uitnodigingen, maakt dat je je nog eenzamer en zieliger gaat voelen. Daarnaast is de kans groot dat mensen je steeds minder gaan uitnodigen als je niet ingaat op hun uitnodigingen. En dan zit je nog meer aan huis gekluisterd en daar word je niet gelukkiger van. Dus ga ondanks de tegenzin toch in op die uitnodiging voor dat etentje met vriendinnen, die klassenborrel, het feestje van de buurvrouw of de borrel van je werk. Trek wat leuks aan en kom in actie! Alles begint met gewoon doen. Je zal zien dat het steeds makkelijker wordt. Er zijn zo’n 35.000 scheidingen per jaar dus grote kans dat je niet de enige bent die alleen is op dat feestje.
6. Geluk na je scheiding? Verbied jezelf om verbitterd te zijn
Een scheiding is afscheid nemen van iets wat was en niet meer terugkomt. Dat kan heel heftig zijn omdat je in een rouwproces terecht komt. De relatie tussen jullie verandert: je bent niet langer partner, maar blijft wel ouders van jullie kinderen. En dat blijft voor de rest van je leven. Dat is belangrijk voor je kinderen, maar ook voor jezelf en de andere ouder. Als je je scheiding niet goed verwerkt, loop je het risico dat je boos en verbitterd wordt. Je wilt iemand de schuld geven en dat is (dat weet je zeker) de ander. Als die woede blijft, kun je nog jarenlang ruzie maken. Doe dat jezelf en je kinderen niet aan! Start met persoonlijke coaching. Zo wordt jij niet die verbitterde vader of moeder. Dat is namelijk schadelijk voor je kinderen. Want het is niet de scheiding waar kinderen last van hebben, maar de slechte omgang tussen hun ouders. Vergeet niet; jij bent hun voorbeeld gedraag je daar ook naar!
7. Geluk na je scheiding? Durf te genieten van aandacht
Ik weet dat je nog niet bezig bent met een nieuwe relatie, maar dat ‘niet beschikbaar’ neon bord hoeft echt niet altijd aan. Co-ouderschap biedt ook ruimte. Pak die kans om je eigen batterij op te laden. Doe je harnas uit en stap de buitenwereld in als single. Alles wat aandacht krijgt, groeit. Jij dus ook! Sta jezelf toe om weer te genieten van de aandacht die je krijgt. Zie het als therapie voor je ingedeukte zelfvertrouwen. Je zult zien dat je marktwaarde hoger is dan je denkt. Er is niets mis met jezelf een leuke avond gunnen als je kinderen bij de andere ouder zijn. Dus lach, sjans en flirt!
Coaching
We laten ons tegenwoordig coachen voor van alles. Waarom zou je opkrabbelen na je scheiding alleen moeten doen? Scheiden is al eenzaam genoeg.
Zit je nog middenin de scheiding?
Of ben je al een tijd aan het piekeren over scheiden of bij je partner blijven?
Gescheiden en ben je aan het opkrabbelen na deze emotionele rollercoaster?
Mag het wel wat gelukkiger in je leven na de scheiding?
Merk je dat de omgang met je ex-partner stroef loopt?
Scheiden is bijna topsport als je het mij vraagt. Scheiden is geen gebeurtenis in je leven waarna je gewoon weer verder gaat, maar een heel proces waarbij je jezelf opnieuw mag uitvinden. Daarnaast mag je ook werken aan goede omgang en communicatie met je ex-partner als jullie kinderen hebben. Dat is lastig zeker als je negatieve gevoelens en gedachten hebt over de andere ouder.