Hoe je weer gelukkig wordt na je scheiding

Hoe je weer gelukkig wordt na een scheiding

De vele avonden dat ik huilend op de bank zat na mijn scheiding in 2008 kan ik me nog als de dag van gisteren herinneren. Een mislukte moeder voelde ik me. Een moeder die gek werd van de stilte in huis als mijn kinderen bij hun vader waren. In plaats van te genieten van de rust en de tijd voor mezelf lag ik hele nachten schaapjes te tellen, werden de wallen onder mijn ogen alleen maar groter. Ik was alles kwijtgeraakt. Ik was alleen. Dat eenzame gevoel wat ik toen had wil ik echt nooit meer mee maken.

Pas toen ik voor een coach koos leerde ik dat alleen ik daar verandering in kon brengen want ik was 37 jaar en had nog een heel leven voor me. Een leven dat ik zelf mocht invullen al had ik nog geen flauw idee HOE… nu mijn gelukkige gezinnetje er niet meer was.

Zit jij nu in deze ellendige situatie?

Je bent niet de enige, al voelt dat wel zo weet ik.

“Ik ben niet leuk genoeg, niet goed genoeg, niet aantrekkelijk genoeg en er is niemand voor mij. De rest van de wereld zit gezellig samen met hun gelukkige gezin aan tafel te eten en ik zit alleen.”

Ja ik geef het toe, zo dacht ik 10 jaar geleden ook. Ik vroeg me af: hoe kom ik dat eerste jaar door en hoe word ik weer gelukkig na mijn scheiding? Hoe pak ik mijn leven weer op na een scheiding? Ik herken dezelfde vragen nu van ouders die ik zelf coach tijdens hun scheidingsperiode.

Angst staat geluk in de weg

Angst kan enorm in de weg zitten zeker in dat eerste moeilijke jaar na je scheiding.

Angst dat je het niet alleen kunt

Angst dat je nooit meer gelukkig wordt

Angst voor het alleen zijn als je kinderen bij de andere ouder zijn

Angst om financieel niet rond te kunnen komen

Angst om alleen met je kinderen op vakantie te gaan.

Angst om ‘s avonds laat alleen naar huis te rijden en autopech te krijgen

Angst dat je je baan kwijtraakt door alle privé sores

Angst dat je kinderen het leuker hebben bij de andere ouder

Angst dat je kinderen last hebben van de scheiding

Angst dat de nieuwe partner van je ex jouw ouderrol overneemt

Angst dat je nooit meer een nieuwe partner gaat vinden

Waar ben jij bang voor?

Stap uit je angst en in je leven

Gezonde angst is goed. Er verandert zoveel in je leven bij een scheiding, spanning en angst hoort erbij. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Het is heel menselijk dat het een paar jaar duurt voordat je weer een beetje balans gevonden hebt.

Teveel aandacht aan je angsten geven is niet goed voor jou en je kinderen want dan kan angst je leven gaan beheersen.

Probeer je focus te veranderen door nu te besluiten dat je je angsten niet meer alle aandacht gaat geven. Hoe je dat doet? Door te beginnen met je aandacht te richten op dat wat er wel goed gaat. Benoem voor jezelf iedere dag wat er goed gaat. Geef jezelf een compliment iedere keer als iets goed gaat. Hoe klein het stapje ook is. Klinkt als een cliché maar het is wel waar; vele kleine stapjes worden grote stappen vooruit.

Ik heb heus nog weleens last van angst. Ik krijg bijvoorbeeld nog altijd ‘zwabberbenen’ als ik een presentatie voor een grote groep mensen geef maar ik doe het wel want ik vind het belangrijker om andere ouders te helpen weer gelukkig te worden na hun scheiding dan te luisteren naar mijn angst.

Geluk begint in jezelf

Ik geloof dat jouw geluk niet wordt bepaald door alles wat er om jou heen gebeurt, maar door wat er in jou gebeurt. Ik zie vaak dat mensen afhankelijk zijn van anderen om weer gelukkig te worden. Terwijl het geheim van gelukkig zijn precies andersom is want door gelukkig en blij te zijn met jezelf trek je juist andere leuke en gelukkige mensen aan.

Geluk begint in jezelf

Niet in je relatie, niet in je werk

niet in je geld, maar in JOU

daar begint het

De keuze is aan jou.

Jij kunt iedere dag opnieuw kiezen om dat angstige stemmetje jouw leven te laten bepalen of zelf moedig aan het roer te gaan staan van jouw nieuwe leven. Daar help ik je graag bij. Boek hier jouw (online) kennismakingsgesprek direct in mijn agenda.