Kinderen missen in zomervakantie

Kinderen missen als ze op zomervakantie zijn met je ex - 5 tips

Hoe kijk jij naar de zomervakantie?

Zie je ernaar uit of zie jij er tegenop?

Vakantie zou voor iedereen iets om naar uit te kijken moeten zijn. Toch is dat niet altijd zo, bij relatieproblemen en een scheiding vaak niet. Voor gescheiden ouders zijn zomervakanties heel vaak pittige weken, zeker als het je eerste zomervakantie na je scheiding betreft. Het kan zelfs aanvoelen als overleven als de kinderen met je ex op zomervakantie zijn.

Ik bungelde na mijn scheiding lang, tussen het tijdelijk loslaten van mijn moederrol en het écht mogen genieten van tijd voor mezelf. Mijn energie batterij weer op te laden. 

Ik deel graag dit hoofdstuk met je uit mijn boek: Nieuwe start na je scheiding 

‘Ik heb een paar jaar na mijn scheiding een modus gevonden die werkt voor mij. Als de zomervakantie er weer aankomt en mijn kinderen drie weken bij hun vader zijn, is het volgende nog steeds mijn routine:

De eerste week heb ik tijd voor mensen die ik graag wil zien en geniet ik van veel me-time, naast werken en even niet hoeven zorgen (en niet iedere dag iets nieuws bedenken om op tafel te zetten). Of ik ga zelf een weekje weg of een cursus doen. Aan het einde van week twee heb ik alles wel gedaan wat ik graag wilde doen. Dan begint de worsteling met mezelf. 

Een leidinggevende zei ooit tegen me dat ze aan me kon aflezen dat deze derde vakantieweek de slechtste week van het jaar voor mij was. Heel confronterend vond ik dat toen ze dat tegen me zei, ondanks haar medeleven, want ik deed zo mijn best om die ploetermoeder niet te laten zien op mijn werk. Dat lukte dus niet en als jij denkt dat jij dat wel kan, stop daarmee, want het leven is geen toneelspel. Ze had zo gelijk. Je bent ook maar een mens en je mag tekortschieten, al voelt dat soms heel belabberd. 

Thuiskomen na een werkdag in een stil huis met lege slaapkamers is gewoon akelig als dat drie weken lang is. Iedere dag werd ik dan een beetje somberder. Mindere dagen werden echte rotdagen omdat het ongemak, het gedoe en het gemis steeds een beetje groter wordt. Mijn draaglast was kennelijk niet groot genoeg. Hulptroepen hielpen ook niet echt meer, al is afleiding altijd fijn. Ik ploeterde me door deze week heen door de dagen te tellen tot ik ze fysiek weer vast kon houden. Inmiddels heb ik ook een nieuwe partner die ik kan vasthouden en kan ik genieten van deze vrije weken.

Vroeger toen ze klein waren liep de thuiskomst van mijn meiden nog wel eens uit in een grote oncontroleerbare huilbui,  als ik dan de voordeur opendeed na drie weken. Dan mocht ik ze daarna uitleggen dat je ook kunt huilen van geluk en dat mama niet verdrietig maar héél blij was. Inmiddels zijn het bijna volwassen meiden, hebben ze mobiele telefoons en is er tijdens vakanties regelmatig contact waardoor hun afwezigheid ook minder drukt op mijn gemoedsrust. Dus geef je kinderen, in overleg met de andere ouder, en telefoon of laat ze regelmatig contact zoeken met de andere ouder met jouw telefoon. Voor kinderen is het ook moeilijk om de andere ouder langere tijd niet te zien.’ 

Meer lezen uit het boek Nieuwe start na je scheiding? Je kunt nu het eerste deel (60 pagina’s!) downloaden. Klik hier 

5 tips die helpen als je kinderen met je ex op zomervakantie zijn

Je kinderen lang niet zien gaat nooit echt helemaal wennen, maar je kunt wel leren er beter mee om te gaan. Hoe?

  • Door lief te zijn voor jezelf in deze lastige weken.
  • Je kinderen een leuke vakantie met de andere ouder te gunnen.
  • Jezelf ook wat te gunnen en daar ook echt de tijd voor te nemen.

Ik heb een paar tips die mij en andere gescheiden ouders hebben geholpen, om tijd voor jezelf te hebben en er écht van te genieten.

1 Praat erover met anderen, want je bent niet de enige met dit gevoel (echt niet, al voelt dat wel zo).

2. Beweeg of ga sporten, ook als je liever in je bed of op de bank blijft liggen.

3. Spreek af met mensen die je lang niet hebt gezien, want je hebt nu wel tijd in je drukke agenda.

4. Ga die cursus doen die je altijd al wilde doen (alles kun je nu door corona ook online doen in je eigen tijd, dus geen excuses meer dat het tijdstip je niet uitkomt).

5. Geef jezelf iets leuks cadeau: dat boek van je favoriete schrijver, dagje sauna, weekendje weg of een dagje strand (jij mag ook genieten tijdens de vakantie van je kinderen!)

Wil je weten of coaching na scheiding iets voor jou zou kunnen zijn? Boek dan een online kennismakingsgesprek met mij hier direct in mijn agenda.