Inloggen 'Mijn Account'

Zoek hier
Recente berichten
Categorieën
Archieven
kinderoverdracht

7 tips voor een fijne kinderoverdracht tussen jou en je ex-partner

De overdracht van een kind van de ene ouder naar de andere ouder kan een zeer spannend moment zijn. Spannend voor jou, omdat je weer in contact komt met je ex-partner, spannend voor de ander omdat die jou weer ziet. Jullie hebben samen een geschiedenis, met fijne en minder fijne momenten en soms een pijnlijk dieptepunt, de afhandeling van een scheiding. De emoties komen vast weer bij je op als je hieraan denkt. Ook voor de andere ouder zijn deze gevoelens herkenbaar en is de overdracht net zo lastig als voor jou. Maar bovenal is de overdracht misschien wel het spannendst voor je kind!

Uit onderzoek blijkt dat kinderen de meeste last hebben van de manier hoe hun ouders met de scheiding omgaan. Dus niet van de scheiding zelf. Een goed en vloeiend verloop van de kinderoverdracht is dus heel belangrijk en kan veel onnodig leed voor je kind voorkomen.

De volgende 7 tips helpen je hierbij.

Tip 1. Pak samen met je kind de tas in. Sta toe dat spullen mee gaan naar het huis van de andere ouder.

Voor een kind is een tas inpakken soms erg lastig. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn spullen te vergeten. Help hen hierbij! Ze willen misschien spullen meenemen waarvan jij liever zou zien dat ze bij jou in huis blijven. Herken je deze situatie?

Stel dat je kind de door jou zo zorgvuldig uitgekozen sinterklaascadeautjes wilt meenemen naar zijn andere huis. Je had juist iets uitgezocht waar je kind lekker bij jou thuis mee kon spelen. Wat doe je nu?  

Sta dit altijd toe! Want een kind ziet een cadeautje als iets van hem of haar en houdt zich niet bezig met de vraag bij welk huis ze horen. Je kunt aan je kind of de andere ouder vragen om het speelgoed de volgende keer weer mee terug te nemen zodat je kind met plezier kan spelen in beide huizen.

Tip 2. Draag je kind over als ouder en niet als ex-partner.

Bij de kinderoverdracht kom je in contact met je ex-partner. Wanneer je geëmotioneerd bent, jezelf boos, verdrietig of jaloers voelt, dan zal dit op iedereen van invloed zijn. Ook al zeg of doe je niets negatiefs, je kind zal je emoties voelen en met een naar gevoel achterblijven. Zorg daarom dat de kinderoverdracht zo prettig mogelijk verloopt. Maak geen ruzie; vermijd conflicten en voer geen discussies. Besef dat je altijd samen ouders zult blijven. Wanneer je vanuit deze gedachte de ander benadert zul je minder weerstand voelen en kun je neutraler reageren op de andere ouder zodat jouw kind geen last heeft van jouw emoties als ex-partner.

Tip 3. Draag over bij elkaar in huis en niet buiten op straat.

Breng je kind naar het huis van de andere ouder en ga samen naar binnen. Je kind is geen postpakketje dat je even aan de deur, of nog erger, op de hoek van de straat aflevert! Doordat de andere ouder zijn/haar huis openstelt voor jou ziet je kind dat jij erbij hoort. Zo voelt je kind dat het nog steeds een vader en een moeder mag hebben en dat het oké is om van beide ouders te houden.

Tip 4. Vertel over de fijne momenten die je hebt beleefd met je kind. Wees positief en laat je kind bij dit gesprek aanwezig zijn.

Je kind wilt gezien worden door jou en de andere ouder. Door te vertellen over fijne momenten, leuke dingen die jullie gedaan hebben of iets wat heel goed gegaan is zal het kind zich gewaardeerd voelen. Daarnaast sluit je zo weer een (korte) periode op een positieve manier af. Natuurlijk is er tussen jou en je kind wel eens onenigheid geweest, maar dat blijft bij jou thuis en sluit dit af voordat je begint met de overdracht. Begin daar dus niet opnieuw over! Wil je het toch delen met de andere ouder? Bel elkaar dan na de overdracht even op. Door zo te handelen zal je kind zich gewaardeerd voelen.

Tip 5. Maak van de overdracht geen haastklus.

Ga even rustig zitten, doe je jas uit, zet je telefoon op stil en begin de overdracht niet met een tijdslimiet of deadline. Drink samen iets en laat zien dat je het moment belangrijk vindt, dat je er de tijd voor neemt. Straal rust uit. Hierdoor zal het voor je kind een fijn moment zijn wanneer beide ouders weer even bij elkaar zijn.

Tip 6. Hoor het kind niet uit zodra de andere ouder vertrokken is.

Je bent misschien benieuwd hoe jouw kind het “echt” heeft gehad bij de andere ouder. Misschien vraag je je wel af of je kind het daar veel fijner heeft dan bij jou. Veel gescheiden ouders zijn hier bang voor. Benieuwd naar de rol van andere partners? Allemaal heel begrijpelijk maar hoor je kind niet uit! Vertrouw erop dat het naar jou toekomt als het iets wilt vertellen. Zo respecteer je de privacy van je kind.

Tip 7. Houd er rekening mee dat het kind weer even moet wennen om in het andere huis te zijn.

Zie het niet als een tekortkoming van jou als je kind even stil is, verdrietig is of zich terugtrekt. Het is niet niks om telkens tussen twee huizen heen en weer te gaan met al je spullen en dan weer de een en dan weer de andere ouder te moeten missen. Gun je kind de tijd en de rust zodat het went om weer in het andere huis te zijn.

Vind je dit allemaal lastig? Heel begrijpelijk…!

Ervaar je zelf veel spanning tijdens de overdrachtsmomenten?

Heb je het gevoel dat je kind er veel last van heeft en wil je de overdracht verbeteren?

Ik of mijn collega scheidingscoach Mireille helpen je heel graag.

groetjes, Yvonne

06- 53414166

 

Ps. Dit artikel is geschreven door mijn collega scheidingscoach Mireille de Vries. Mireille is als orthopedagoog verbonden aan een psychologiepraktijk. Haar interesse om gezinnen te ondersteunen in de verschillende fasen van het echtscheidingstraject komt mede voort uit haar eigen persoonlijke ervaringen.

Daarnaast werkt ze net als ik nauw samen met advocaten en mediators en dan in de regio Leiden/Den Haag. Je kunt Mireille de Vries direct bereiken op 06-28215152 of via  www.mireilledevries.nl

 

Meer lezen?

3 tips daten na je scheiding

Wanneer ben je klaar voor daten na je scheiding? 3 tips

Scheiden is ook een nieuw begin. Wellicht wil je zaken heel anders aanpakken in je nieuwe leven. Een andere woonomgeving, meer doen wat jij leuk vindt en een nieuwe liefdespartner krijgen die goed bij jou en jouw nieuwe leven past. Je gaat weer gaat daten of gericht op zoek gaat naar die fijne nieuwe liefde. 

Wil jij de eerste 60 pagina's van mijn boek 'Nieuwe start na je scheiding' lezen zodat jij nu gelijk kunt starten met je nieuwe leven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Jezelf Voor Elkaar draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches