Inloggen 'Mijn Account'

Zoek hier
Recente berichten
Categorieën
Archieven
overdrachtsmomenten kinderen

Overdrachtsmomenten van kinderen makkelijker maken na scheiding

De confrontatie met je ex-partner bij contactmomenten wordt vaak als spannend of lastig ervaren door de ouders die ik coach. Niet zo raar, want jullie hebben een geschiedenis samen en veel meegemaakt. Je ex-partner loslaten na de scheiding klinkt makkelijker dan het in de praktijk is, laat ik daar eerlijk over zijn. Zeker als de ander dit besluit heeft genomen, om wat voor reden dan ook. 

Soms kan rigoreus breken met de ander na de scheiding en de ander helemaal niet meer zien de enige oplossing voor je zijn, waarbij je even door de zure appel heen moet, maar niet meer geconfronteerd wordt met de ander. Máár dat gaat niet als je samen kinderen hebt. Je kunt wel ex-partners worden, maar je blijft samen ouders. 

Schuldgevoel naar je kinderen

Je voelt je wellicht schuldig naar de kinderen toe, omdat het jullie niet gelukt is dat gezin te blijven volhouden tot zij volwassen zijn. Je wilt er zijn voor je kinderen, maar je kunt er niet altijd voor ze zijn, omdat je ze niet meer altijd om je heen hebt. Je kinderen een aantal dagen of langer niet zien, omdat ze dan bij de andere ouder wonen, is een verandering die vaak lastig is om mee om te gaan. Dit wonen onder twee daken is niet wat je wilt voor jullie kinderen en druist vol tegen jouw gevoel in. Daardoor kunnen overdrachtsmomenten extra emotioneel beladen voor je zijn. 

Emoties bij scheiding

Jullie hadden andere intenties toen jullie samen besloten een gezin te stichten of te vormen. Dat is pijnlijk als dat niet slaagt. Dat voel je. Toch blijf je na de scheiding samen ouders. Daarin samen een nieuwe weg vinden, die in het belang is van je kind, is belangrijk. Dat gaat meestal niet gelijk helemaal naar wens. Zeker niet als er nog veel emoties spelen. Dan sta je met je beste bedoelingen en je kinderen ‘zen’ voor de deur bij je ex-partner. Zodra de voordeur opengaat, is de ongemakkelijkheid en de ijzige spanning tussen jullie als ouders voelbaar voor iedereen. Het kan voorkomen dat er alleen nog maar lelijke woorden uit je mond rollen voordat je het echt beseft. Grof taalgebruik en vloeken, terwijl je normaal keurig ABN praat, is niet ongebruikelijk in een scheidingsperiode (ga hulp zoeken want dit is op te lossen).

Dit is wat emoties met je doen. Ze zijn sneller dan jij denkt en hebben je gedrag eerder overgenomen dan jij voor mogelijkheid had gehouden. Dan doe jij ineens dingen die je vroeger nooit deed. En vervolgens reageert je ex hier weer op. Hij/zij is net als jij ‘tijdelijk ontoerekeningsvatbaar’, dus je ex-partner doet wellicht ook dingen die je nooit eerder hebt gehoord of gezien. Alles is actie-reactie. Dat dit schadelijk is voor alle partijen hoef ik je niet uit te leggen. En als je denkt dat je kinderen dit niet door hebben, dan moet ik je teleurstellen. Kinderen voelen spanning en strijd tussen hun ouders en hebben hier last van (en dat is niet wat jij wilt voor je kinderen toch?) 

Hulp bij overdracht na scheiding

Leveren overdrachtsmomenten jou nog heel veel spanning en stress op ondanks dat de scheiding is afgerond? Kijk dan hoe je dit makkelijker voor jezelf kunt maken. Maak het overdrachtsmoment zo kort mogelijk en neem eventueel in de auto of thuis al afscheid van de kinderen op jouw manier zodat dat niet in de hal of op de stoep van de andere ouder nog moet gebeuren onder stress. Wellicht kan iemand je begeleiden, waardoor je voelt dat je minder spanning hebt of je zekerder voelt. 

Een andere optie kan zijn dat je tijdelijk de overdrachten niet zelf doet maar een familielid of vriend(in) vraagt dit te doen, zodat jij en de kinderen niet in een gespannen situatie komen.

Meld dit dan wel vooraf bij de andere ouder en zeg of schrijf heel duidelijk dat jij het overdrachtsmoment emotioneel en moeilijk vindt en dat het daarom beter is om tijdelijk de overdracht door iemand anders te laten doen, omdat jij veel last van de spanning en stress hebt en dat de kinderen gebaat zijn bij een rustige overdracht.

 

 

Meer lezen?

3 tips daten na je scheiding

Wanneer ben je klaar voor daten na je scheiding? 3 tips

Scheiden is ook een nieuw begin. Wellicht wil je zaken heel anders aanpakken in je nieuwe leven. Een andere woonomgeving, meer doen wat jij leuk vindt en een nieuwe liefdespartner krijgen die goed bij jou en jouw nieuwe leven past. Je gaat weer gaat daten of gericht op zoek gaat naar die fijne nieuwe liefde. 

Wil jij de eerste 60 pagina's van mijn boek 'Nieuwe start na je scheiding' lezen zodat jij nu gelijk kunt starten met je nieuwe leven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Jezelf Voor Elkaar draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches