Inloggen 'Mijn Account'

Zoek hier
Recente berichten
Categorieën
Archieven
Liefdestalen

Hoe liefdestalen je helpen weer gelukkig te worden na de scheiding

Welke taal der liefde spreek jij?
Ieder mens heeft een eigen liefdestaal zegt de Amerikaanse relatietherapeut Gary Chapman. Zijn boek: De 5 talen van de liefde verscheen voor het eerst in 1996 en is inmiddels al meer dan 11 miljoen keer verkocht. Uit zijn onderzoek is gebleken dat wij allemaal bij het uiten en ontvangen van liefde onze eigen liefdestaal spreken. We hebben allemaal een voorkeur en het kan ook zo zijn dat je meerdere voorkeuren hebt qua liefdestaal. 

Zelf heb ik veel geleerd van dit boek over mijn eigen liefdestaal en daarmee ook over mijn scheiding. 

De 5 liefdestalen die Chapman onderscheidt:

1.Positieve woorden
Wanneer dit jouw liefdestaal is, gedij je goed bij complimenten en opbeurende positieve woorden. ‘Ik hou van jou.’ ‘Wat zie je er mooi uit vandaag.’ ‘Ik waardeer wie je bent.’
Negatieve woorden of kritiek kunnen ook langer blijven hangen dan bij andere mensen. Uiteraard horen we allemaal liever positieve dan negatieve woorden, maar als dit jouw liefdestaal is, dan ben je hier extra gevoelig voor.

2. Tijd en aandacht
Quality time samen spenderen samen is belangrijk voor je als dit jouw liefdestaal is. Het gaat vaak om tijd samen met je partner doorbrengen zonder afleidingen. Echt interesse tonen in de ander en luisteren naar iemands verhaal is belangrijk als je deze liefdestaal hebt. Telefoontjes maar ook het kijken op je telefoon of praten met anderen, kan als kwetsend ervaren worden omdat iemand met deze taal zich dan ‘niet belangrijk genoeg’ kan voelen.

3. Cadeaus
Als dit jouw liefdestaal is, ben je gevoelig voor attenties van de ander. Dat iemand aan je denkt, ook al zien jullie elkaar niet. Het gaat niet om de grote van het cadeau, een kleinigheidje is al genoeg.  Het gaat om de aandacht die je aan iemand hebt gespendeerd, daarmee wordt de liefde getoond. Het heeft dus niets met materialisme te maken. Een bosje bloemen, een tekening van een kind of een ontbijtje op bed. Een trouwdag of verjaardag vergeten, is heel pijnlijk voor mensen met deze liefdestaal.

4. Hulpvaardigheid
Dienstbaarheid. Iets voor een ander doen is belangrijk voor mensen met deze liefdestaal. Het kan gaan om hele praktische zaken als de vaatwasser ‘s ochtends uitruimen, overhemd strijken of de vuilniszak wegbrengen. Maar ook hulp bij werk of studie kan als liefde gevoeld worden als je deze taal spreekt. Het niet nakomen van afspraken van bijvoorbeeld een kind ophalen of boodschappen doen, kan frustratie en irritatie opleveren, wanneer dit jouw liefdestaal is.

5. Lichamelijke aanraking

Een knuffel, hand in hand lopen, een zoen, samen naast elkaar op de bank een filmpje kijken zijn voor iemand met deze liefdestaal allemaal uitingen van liefde. Het gaat dus niet alleen om seks bij deze liefdestaal. Wanneer die fysieke aanraking er niet (meer) is, zal dat voelen als een afwijzing voor mensen met deze liefdestaal.

Waarschijnlijk klinken deze 5 talen je wel bekend in de oren, maar weet jij echt wat jouw voorkeur is? We hebben niet allemaal dezelfde liefdestaal. Pas als je weet wat jouw voorkeurstaal is qua liefde, kun je daar mee aan de slag om je eigen liefdesvat te vullen. Door je (toekomstige) partner mee te nemen in jouw liefdestaal.  

Je liefdestaal verklaart veel

We hebben allemaal de neiging om de ander in onze eigen liefdestaal te laten weten dat je van hem of haar houdt. Ongeacht of het gaat om een partner of een kind. Je kunt je vast voorstellen, dat het goed mis kan gaan wanneer de liefdestaal van je partner niet dezelfde is als die van jou. Of wanneer jijzelf niet bekend bent met je eigen liefdestaal, of die van je partner. Hoe fijn als je je partner kunt geven wat hij/zij nodig heeft, en zelf kunt ontvangen wat jij nodig hebt van je partner? En wat te denken van je kind? 

Wat ik vaak zie en hoor in mijn coachpraktijk is dat partners niet goed bekend waren met elkaars liefdestaal, en hun eigen taal op de ander loslieten. Waardoor ze het gevoel kregen heel veel te investeren in de relatie, maar dat dat niet werd gezien of gewaardeerd door de ander. De reden: de liefdestaal van de andere partner was vaak niet dezelfde als die van henzelf. Dan kun je investeren tot je een ons weegt…

Dan krijg je niet wat je nodig hebt om liefde te voelen, met als gevolg dat je je niet geliefd voelt. 

Je liefdestaal leren kennen 

Het is, mijns inziens, nooit te laat om achter jouw liefdestaal te komen. Het is ten eerste voor jezelf fijn om deze te kennen zodat je je eigen liefdesvat kunt vullen. Maar het kan ook heel handig zijn voor de ouderrelatie met je ex-partner na de scheiding om je eigen liefdestaal te kennen. Al is het maar om te weten waar de frustratie bij jezelf vandaan komt. 

Op termijn voor een mogelijk toekomstige relatie, die je natuurlijk wel gaat vertellen wat jouw liefdestaal is. Het gaat erom dat je elkaar begrijpt en weet wat voor de ander belangrijk is. Niet over hoe de ander jou gelukkig dient te maken, door te leveren wat je nodig hebt. En samen met je nieuwe liefde onderzoeken wat zijn/haar liefdestaal is, zodat jullie direct vanaf de start van de relatie het fundament van jullie liefde stevig kunt neerzetten. 

Ontdek je liefdestaal

Ontdekken wat jouw liefdestaal is? Je kunt beginnen met terug te kijken naar jouw relatie of huwelijk. Zo kun je eigen liefdestaal ontdekken via deze 3 manieren:

  1. Hoe uitte jij jouw liefde voor je ex-partner? Het kan zijn dat de liefdestaal die je gebruikte jouw liefdestaal is, dus de taal waardoor jij liefde ervaart. Bijvoorbeeld: je maakte iedere zondagochtend een ontbijtje op bed voor je ex, omdat je zo je liefde toont.
  2. Wat heb je het meest gemist in je relatie? Wat deed je ex-partner niet tijdens de relatie?  Waar verlangde je het meest naar? Wellicht heb je er zelfs vaak om gevraagd, of erger, ruzie over gemaakt met je partner omdat je wilde dat hij/zij dat zou doen. Grote kans dat dit jouw liefdestaal is.
    Stel dat je partner altijd aan het werk was,  en nooit er was op belangrijke momenten voor jou. Het kan goed zijn dat je liefdestaal Tijd en aandacht is.
  3. Wat deed je ex-partner tijdens jullie relatie/huwelijk waardoor je je enorm gekwetst voelde? Het tegenovergestelde van wat je het meest kwetste, is waarschijnlijk jouw liefdestaal.
    Bijvoorbeeld dat je partner geen cadeau voor kerst kocht en jij dat wel deed voor iedereen.  Het gevolg kan zijn dat jij je daardoor niet gewaardeerd voelde. Jouw taal van liefde zou cadeaus kunnen zijn.

Hoe zou jij deze zin afmaken?

Ik ervaar de liefde van een partner het meest wanneer …….

Meer weten over hoe jij weer gelukkig wordt na de scheiding? 

Meld je aan voor mijn masterclass Nieuwe start na je scheiding.

Als je je aanmeldt voor de Masterclass, krijg je ook gratis tips en inspiratie over scheiden. Vanzelfsprekend ga ik uiterst zorgvuldig om met je gegevens. Bekijk de privacyverklaring voor meer informatie.

Wil jij de eerste 60 pagina's van mijn boek 'Nieuwe start na je scheiding' lezen zodat jij nu gelijk kunt starten met je nieuwe leven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Jezelf Voor Elkaar draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches