Inloggen 'Mijn Account'

Zoek hier
Recente berichten
Categorieën
Archieven
Opkrabbelen na scheiding

Opkrabbelen na scheiding door 3 lifechanging besluiten

‘Ik ben 43 jaar, heb 3 kinderen en ik ben begin dit jaar officieel gescheiden. Dit was niet het plaatje dat ik in mijn hoofd had. Een scheiding hakt er wel in en is veel heftiger dan ik me ooit had kunnen voorstellen.
Iedere keer als ik denk dat ik de bodem van de put heb bereikt, zak ik toch weer een verdieping lager. Ik wil dit niet meer, maar ik ben te moe om door te vechten en voel me steeds kleiner worden. Ik houd dit niet lang meer vol zo.
Ik had zo graag mijn kinderen dat gelukkige gezin met een vader en een moeder onder één dak gegund! Ik heb gefaald. Ik mis mijn kinderen. Ik zie op tegen de lange avonden en chat tot laat op dating apps. Een zinkend schip ben ik geworden. Kun je me helpen Yvonne?’’ 

Scheiden kost heel veel energie 

Een scheiding zet je hele leven op z’n kop. Ik kan het me herinneren als de dag van gisteren, al is het bij mij al 13 jaar geleden. Er kwam zoveel op me af dat geregeld moest worden. Ik was doodmoe, sliep slecht, huilde veel als ik ‘s avonds alleen op de bank zat, omdat ik niet wist hoe ik het weer gezellig kreeg in huis. Ik zag die berg was om 22 uur ‘s avonds liggen, maar ik moest ook nog een projectplan voor mijn werk afmaken. Dat werk ging veel langzamer dan normaal, het leek wel alsof mijn hersenen het niet niet goed meer deden. Dus die wasmand bleef ook vol. Ik had niet meer puf. Ik deed wat nodig was voor mijn dochtertjes en moest mijn werk volhouden. Meer energie was er simpelweg niet. Zelfs sporten, waar ik altijd zo van genoot, deed ik alleen nog op zaterdagochtend, omdat de sportschool een crèche had.

Een wereld van verschil met hoe ik me geweldig ik me nu voel! Had je me 13 jaar geleden gezegd dat ik nu met mijn dochters vlak achter het strand woon, iedere dag met mijn hond op het strand wandel en iedere dag dat vakantiegevoel heb. Dat ik een carrière switch heb gemaakt, waardoor ik al 5 jaar coach ben, speciaal voor gescheiden ouders die hetzelfde overkomt? Dan had ik je dus echt niet geloofd! 

Scheiding is soms net slechte film 

In een scheidingsperiode is het verleidelijk om steeds passiever te worden en je steeds meer terug te trekken in je cocon, waardoor je een toeschouwer van je eigen leven wordt. Hoe vaak ik niet hoor van de ouders die ik coach, dat ze in een slechte film zitten… Een film waar geen einde aan lijkt te komen, al gun je jezelf een happy end. 

Je bent de grip kwijt op je leven en alles lijkt je te overkomen, waardoor je aan het overleven bent iedere dag weer. En als je niet uitkijkt ga je de hoop, op een mooie toekomst, langzaam verliezen. Dat is niet wat ik wilde, want ik wilde voluit leven in plaats van overleven. Stapje voor stapje kreeg ik de regie over mijn leven terug. 

Als ik nu terugkijk zijn er 3 belangrijke besluiten geweest, waardoor ik weer grip op mijn leven kreeg na mijn scheiding. Ik deel ze graag met je, want ik weet dat ze jou ook gaan helpen aan rust en eigen geluk.  

  1. Zet jezelf op 1
   Ik was als een leeuwin die voor haar welpjes zorgt. Klinkt prachtig, maar het is maar hoe je het bekijkt, want het was vooral verstikkend voor mezelf. Ik gunde mezelf niets, want ik moest altijd klaarstaan als moeder voor mijn dochters want zij mochten niet de dupe worden van de scheiding. Mijn eigen gedachtekronkels hielden me in die houdgreep.En als ik nu terugkijk, was ik helemaal niet die leuke, relaxte moeder in die tijd. Pas toen ik mezelf toestemming gaf om ook te mogen genieten en dingen alleen ging doen, ging er een wereld voor me open.Door te leren genieten, als de kinderen bij hun vader waren, kreeg ik lucht en ruimte om mijn eigen batterij echt op te laden. Juist door mijn scheiding ontstond de ruimte om moeder te zijn en ‘me-time’ te hebben op mijn kinderloze dagen, waarop ik mezelf bovenaan mijn prioriteitenlijstje mocht zetten. Ik wilde graag weer reizen, want dat was wat ik graag deed. Dat was met twee kleine kinderen praktisch en financieel nog niet haalbaar, maar ik kon wel alleen gaan. Wat een cadeau aan mezelf was dat! Voor mijn 40e verjaardag gaf ik mezelf na twee jaar ploeteren een reis naar Zuid-Afrika cadeau samen met een vriendin. Wat heb ik genoten van ons avontuur en het zien van die leeuwin in het echt!
  2. Durf hulp te vragen
   Ik stond altijd in de zorgstand. Dat herken je vast. Ik was een ontzettende hulpbieder aan anderen, maar zelf hulp vragen aan een ander vond ik moeilijk. Ik wilde anderen niet tot last zijn. Ik wilde ook bewijzen aan de buitenwereld, dat ik het allemaal wel alleen kon. Maar dat zat meer in mijn eigen hoofd, dan dat het echt waar was. Er waren genoeg mensen die mij hun hulp aanboden en me niet als lastig zagen.Sommige dingen kon ik nog niet zelf, dus moest ik toch leren om zelf ook om hulp te vragen. Onder het motto ‘als ze me één keer helpen, dan leer ik het zelf en kan ik het de keer daarna zonder hulp” heb ik toch hulp ingeschakeld voor bepaalde klussen. Zoals de olie bijvullen van mijn auto, een gaatje boren voor een spiegel of de bandenspanning van mijn auto controleren. Dat kan ik inmiddels allemaal zelf nu, al durf ik ook toe te geven dat ik voor gaatje in de muur van mijn nieuwe huis gewoon een klusjesman inhuur tegenwoordig als de buurman geen tijd heeft.
  3. Stel doelen voor jouw toekomst
   Je had ongetwijfeld toekomstplannen samen. De scheiding doorkruiste die dromen. Weet jij nog wie je bent zonder de ander? Wie je wilt je zijn als ouder en als mens?
   Waar je blij van wordt? En wat zijn jouw dromen? Zijn die nog hetzelfde als voor de scheiding?  Als je dat niet meer weet: ga het onderzoeken.
   Ik heb van alles gedaan op de avonden en de vakanties dat mijn kinderen bij hun vader waren: van een cursus schilderen tot stedentrips en yogavakanties.
   Dus ga het gewoon doen. Je hebt niets te verliezen. Naast alles wat er allemaal moet, mag je ook energiegevers hebben.

Weet je niet zo goed meer wie je bent en wat je wilt?
Heb jij het gevoel, dat je weinig invloed hebt op je situatie?
Heb jij weinig energie om dingen echt te veranderen?

Gratis masterclass Nieuwe start na je scheiding

Ik help je graag! Meld je dan nu aan voor mijn gratis masterclass ‘Nieuwe start na je scheiding’ en reserveer je plek. Klik hier om de agenda te checken 

Tot snel!

Yvonne

Ps. Zijn we al connected op Instagram, Facebook of Linkedin? Daar deel ik een paar keer per week mijn inzichten als ervaringsdeskundige en coach. Connect en ontvang daar ook mijn bewezen gratis tips. 

3 tips daten na je scheiding

Wanneer ben je klaar voor daten na je scheiding? 3 tips

Scheiden is ook een nieuw begin. Wellicht wil je zaken heel anders aanpakken in je nieuwe leven. Een andere woonomgeving, meer doen wat jij leuk vindt en een nieuwe liefdespartner krijgen die goed bij jou en jouw nieuwe leven past. Je gaat weer gaat daten of gericht op zoek gaat naar die fijne nieuwe liefde. 

Wil jij de eerste 60 pagina's van mijn boek 'Nieuwe start na je scheiding' lezen zodat jij nu gelijk kunt starten met je nieuwe leven?

1 reactie op “Opkrabbelen na scheiding door 3 lifechanging besluiten”

 1. Beste Yvonne,
  Je schrijft veel voor jonge ouders, die nog kinderen thuis hebben.
  Mijn kinderen zijn allang de deur uit en hebben zelf alweer heerlijke kinderen.
  Ik heb mijn man 50 jaar geleden leren kennen. Ik ben nu 67
  Dat klinkt misschien een beetje oud maar zo voel ik me niet.
  We hebben samen 3 prachtige kinderen, die ik vnl heb opgevoed en ik werkte er 3 dagen in de week bij. Nog geen opvangadressen dus zelf voor oppas zorgen , ook bij onbetaalde vergaderingen op school en in de avonden. Ik was lerares Bewegingsonderwijs aan de Havo en het Vwo, heb dat 17 jaar gedaan
  Mijn man liet dit het liefst aan mij over omdat hij er niet zo goed in was
  We zijn na die tijd een eigen Recreatiepark, en Zeilschool begonnen
  En hij werkt nog steeds, 69 jaar. Fijn voor hem want hij kan niet stilzitten
  Ik werk niet meer maar doe veel vrijwilligers werk
  Nu is hij verliefd geworden op een oudinstructrice, die 20 jaar jonger is.

  Ik wist dit niet en hij vertelde het mij en is ook direct nadat hij zijn spullen gepakt had vertrokken. Ik mocht (zolang) in ons huis blijven wonen.
  Ze wonen niet samen, hij woont alleen.
  We hebben nog goed contact met elkaar maar hij komt niet terug.
  Hij zegt dat hij zich opgelucht en prima voelt.

  Sinds 4 maanden loop ik met angst-paniekaanvallen.
  Mijn hele lijf trilt, zweet, is opgejaagd en heb ik een bloeddruk van 180 om 90.
  Terwijl ik een lage bloeddruk had.!!

  Ik heb hulp gezocht en ben in therapie gegaan en dat zou ik wel elke week willen hebben
  Diagnose : Angststoornis.
  De nieuwe huisarts wil niets voorschrijven dus ik bibber en tril angstig het leven door. Wat en vooral hoe kan ik dit oplossen?
  Ik probeer al om elke dag een activiteit te plannen, met vriendinnen of andere mensen contact te hebben. Maar het helpt niet tegen het trillen.

  Heb jij misschien een idee of oplossing hoe ik toch van dat trillen en die angst af kan komen? Ik heb er zoveel last van.

  Alvast heel hartelijk dank

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Jezelf Voor Elkaar draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches