Inloggen 'Mijn Account'

Zoek hier
Recente berichten
Categorieën
Archieven

Wil jij graag aardig gevonden worden? 3 Tips voor een relaxter leven

Ben jij altijd maar in de weer voor anderen? Ben jij vooral bezig met hun geluk want dan ben jij ook gelukkig? Helaas: hoe hard je best ook doet, het gaat je nooit lukken om iedereen gelukkig te maken. Vaak doen we dingen voor de ander vanuit de beste intenties. Maar wie altijd maar in dienst van anderen staat raakt uiteindelijk gestrest en zal anderen juist afstoten.

Ik heb mijzelf in m’n leven veel stress bezorgd in mijn pogingen om geliefd en erkend te worden. Nog steeds voel ik de stress als ik terugdenk aan die momenten waarin ik totaal aan mijn eigen gevoelens en behoeften voorbijging en volledig gericht was op de ander: scheel van de hoofdpijn zien maar toch aan een kerstdiner gaan zitten. Het doelpunt van mijn kind missen omdat ik langs de lijn een mailtje moest beantwoorden. Het is pijnlijk om achteraf hiernaar te kijken en me te realiseren dat ik mezelf dit aandeed. En ik zie veel mensen om me heen precies hetzelfde doen. Maar ik weet nu dat het ook anders kan. Als je tenminste het lef hebt om te te besluiten dat je het anders wilt en bereid bent naar je eigen gedrag te kijken.

Ben jij ook zo’n pleaser?

  • Je vraagt zelf niet snel om hulp maar helpt wel graag anderen.
  • Je zegt vaak ja’ terwijl je achteraf dan spijt hebt.
  • Je past je makkelijk aan wat anderen willen zonder dat je goed weet wat jij wilt.
  • Je gaat discussies uit de weg omdat je jouw mening dan moet uiten.
  • Je vindt het lastig om je eigen grenzen aan te geven en nee te zeggen.
  • Jouw behoeften aangeven aan de ander vind je best ingewikkeld.
  • Jouw eigenwaarde is voor groot deel afhankelijk van hoe anderen jou zien.

Heb je bij 1 of meer stellingen ja geknikt? Ja? Geef jezelf een compliment want je bent een sociaal en mooi mens. En toch zitten daar ook tegelijk jouw knelpunten.

Knelpunt 1: Teveel zorgen voor andere mensen stoot mensen af

Je wilt mensen bij je houden, maar je stoot ze juist af. Vanuit je goedbedoelde intenties ben je te veel gaan moederen waardoor de ander jouw hulp verstikkend vindt. De ander zal jouw verlangen naar contact en verbinding juist afwijzen. Door die afwijzing wil je nog meer voor die ander gaan zorgen. Probeer in plaats daarvan te ontspannen en je niet op te dringen. Wie je loslaat kan zomaar ineens naar je toe komen.

Knelpunt 2: Je neem jouw gedachten aan als waarheid

Je denkt te weten wat de ander denkt en vult dit in. “Hij/zij zal wel dit van me denken nu”. Maar je kunt geen gedachten lezen! Dus stop ermee want jouw gedachten zijn slechts jouw gedachten en geen feiten. Je hebt geen controle over de gevoelens en gedachten van de ander en je kunt alleen je eigen gevoelens en gedachten beïnvloeden. Dus richt je op de vraag: hoe kan ik mijn gevoelens en gedachten positief beïnvloeden?

Knelpunt 3: Je kunt niet de hele wereld te vriend hebben

Hoe graag je ook zou willen, niet iedereen zit te wachten op jou of jouw hulp. Waar het om gaat is dat jij jezelf accepteert en goed genoeg vindt en daar die ander niet voor nodig hebt. Dus je hoeft niet langer perfect te zijn. Goed is het nieuwe perfect. Ga hier maar aan wennen want dat gaat je een hoop rust opleveren dit jaar.

En nu wil jij zeker weten wat het je dan concreet oplevert als je minder vaak aardig gaat zijn voor de ander. Ja, je leest het goed! Er zitten voordelen aan vaker voor jezelf in plaats van voor de ander te kiezen.

Je bent eerlijk naar jezelf
Je gaat bewuster keuzes maken
Je hebt tijd voor de dingen die echt wilt en belangrijk vindt
Je krijgt meer energie
Je zelfbeeld wordt positiever
Je krijgt meer energie
Je wordt een rolmodel voor je kinderen

Door altijd maar in dienst van de ander te staan vloeit er kostbare energie weg. Als je altijd maar je eigen behoefte onderdrukt om de lieve vrede te bewaren in je gezin kom je helemáál niet meer aan jezelf toe. Onderzoek waarom je jezelf altijd maar wegcijfert. Want als weet wat goed is voor jou dan kun je dit leren uitspreken en hiernaar gaan handelen. Dit gaat je zelfvertrouwen en eigenwaarde opleveren. En als je een goede relatie hebt zal deze alleen maar sterker worden. Is je relatie kwetsbaar en voel je diep van binnen dat je andere richting op wilt gaan, dan is het het belangrijk om dat eindelijk uit te gaan spreken.

Heb jij het lef en de moed om jezelf te veranderen? Begin dan met met nee kunnen zeggen en vraag gratis mijn E-book aan: Nooit meer ‘ja’ zeggen als je ‘nee’ bedoelt.

groetjes Yvonne

Meer lezen?

3 tips daten na je scheiding

Wanneer ben je klaar voor daten na je scheiding? 3 tips

Scheiden is ook een nieuw begin. Wellicht wil je zaken heel anders aanpakken in je nieuwe leven. Een andere woonomgeving, meer doen wat jij leuk vindt en een nieuwe liefdespartner krijgen die goed bij jou en jouw nieuwe leven past. Je gaat weer gaat daten of gericht op zoek gaat naar die fijne nieuwe liefde. 

Wil jij de eerste 60 pagina's van mijn boek 'Nieuwe start na je scheiding' lezen zodat jij nu gelijk kunt starten met je nieuwe leven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Jezelf Voor Elkaar draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches