Inloggen 'Mijn Account'

Zoek hier
Recente berichten
Categorieën
Archieven
stressvrije feestdagen

Hoe je stressvrije feestdagen krijgt na je scheiding

De nieuwste telefoon én een dure laptop kreeg haar zoon vorig jaar met kerst. Toen ze voorzichtig informeerde bij haar ex dat hij toch wist dat hun zoon aan het sparen was voor een laptop, kreeg ze dit WhatsApp-je terug: “Wees blij dat ik hem een laptop geef. Dan hoef jij dat niet te doen van de kinderalimentatie die je van mij krijgt.”

Groen en geel ergerde Jolanda zich aan haar ex. Ik hoor dit vaker van ouders die ik coach na hun scheiding.

De gulle kerstman

Dat moet moeilijk voor je zijn: jouw ex die grote cadeaus geeft, terwijl jouw budget dat absoluut niet toelaat. Het niet meegenomen worden in de beslissing om voor gulle kerstman te spelen, maakt dat je je niet gezien of serieus genomen voelt door de ander en die gedachte alleen al kan je heel boos maken. Dat boze gevoel bepaalt vervolgens onbewust jouw reactie naar de andere ouder en naar je kind over het cadeau. En zo ben je ondanks je goede voornemens toch gestrest tijdens de kerstdagen.
Dat een scheiding veel stress veroorzaakt, is evident. Langdurig onder stress staan, maakt dat we anders gaan denken, kijken en voelen. Wat ouders van elkaar onderscheidt, is hoe we denken, kijken en voelen. De betekenis die we als ouder geven aan een gedachte, gebeurtenis of een gevoel, vormt onze ‘waarheid’ en bepaalt direct onze reactie. Vaak hebben we niet in de gaten dat we onze eigen impulsen en emoties volgen in dat denken, voelen en zeggen over én tegen onze ex-partner.

De kracht van woorden

Maar ook de kracht van het woord is groot. Met woorden kunnen we iets moois creëren of iets helemaal kapot maken. De woorden die we bewust of onbewust kiezen tijdens contactmomenten met de ex-partner worden vaak bepaald door onze gevoels- en gedachtewereld van dat moment. Als we niet gericht aandacht schenken aan onze gevoelens en gedachten, blazen we eerder stoom af op de ander en richten op die manier vaak onbedoelde schade aan in de relatie met onze ex-partner. Want als onze woorden onvriendelijk, onaangepast en hard zijn, is de kans groot dat we ongewild een conflict creëren met de vader of de moeder van ons beider kinderen.

Stressvrije feestdagen na je scheiding

Hoe je tot stressvrije feestdagen komt in het belang van je kinderen en jezelf? Lees mijn vijf beste tips voor gescheiden ouders!

Tip 1. Verdeel de feestdagen ruim op tijd!
Maak ruim van tevoren kenbaar aan je ex-partner dat jullie het als ouders samen moeten hebben over de verdeling van de feestdagen. Zet hierbij het belang van je kind voorop en niet alleen je eigen belang. Je hoeft echt niet alles dubbel te vieren…. zoals 2 x sinterklaas,
2 x kerst met familie en cadeautjes onder de kerstboom. Het kan nogal druk worden voor je kinderen met zo’n dubbele agenda.
Ik raad gescheiden ouders aan om aan het begin van ieder schooljaar een verdeling te maken voor het hele schooljaar van vakanties en feestdagen, zodat er duidelijkheid is voor iedereen.

Tip 2. Zet het belang van je kind voorop in alle beslissingen!
Het klinkt zo makkelijk en natuurlijk handel jij in het belang van je kind. Toch is het in de praktijk verleidelijk om je eigen belang soms voor te laten gaan op het belang van je kind. Zeker als de omgang en de communicatie met je ex niet soepel is. Dat zie ik vaak bij ouders in de decembermaand, waarin ze ineens op hun strepen gaan staan en niet willen meewerken aan bepaalde familietradities van de andere ouder.
Gun je kinderen fijne feestdagen bij beide ouders door je flexibel op te stellen in het belang van je kind. Dat doe je door afspraken te maken over de viering van de feestdagen met familie, ook al is je kind op dat moment bij jou. Wanneer je als kind het jaarlijkse sinterklaas of kerstfeest bij opa en oma moet missen omdat je niet mee mag van papa of mama, is dat heel pijnlijk.

Tip 3. Maak afspraken over cadeaus aan je kind
Spreek onderling af wie wat geeft of ter grootte van welk bedrag. Denk bijvoorbeeld aan dubbele cadeaus, of zoals bij Jolanda te dure cadeaus. Je kinderen mogen genieten van de cadeautjes die ze bij beide ouders hebben gekregen. Het is ook fijn als je als kind zelf mag bepalen of je het cadeau mee wilt nemen naar de andere ouder. Belangrijk dat jij hier als ouder niet moeilijk over doet. Mocht het cadeau meenemen toch ‘gedoe’ opleveren met je ex, maak hier dan afspraken over, en doe dit ruim voor het overdrachtsmoment. Wil één van de ouders dit echt niet, bespreek dit met je kind voor de overdracht naar de andere ouder. Hierdoor ontstaan er geen onverwachte vervelende situaties voor je kind en jezelf.

Tip 4. Blijf positief over je ex-schoonfamilie
Wees altijd positief over de andere ouder maar ook over je ex-schoonfamilie en de cadeaus die je kinderen hebben gekregen van je ex-schoonfamilie. Ook als je het niet eens bent met de keuze van het cadeau of als je vindt dat ze je kinderen te veel verwennen.

Tip 5. Wees lief voor jezelf tijdens de feestdagen
Misschien ben je net gescheiden en komt jouw eerste kerst zonder partner en je kinderen eraan? Heel menselijk dat je je afvraagt hoe je die kerstdagen overleeft. Je kunt natuurlijk de hele dag in je bed Netflixen terwijl je ex en je kinderen gezellig aan het jaarlijkse familie kerstdiner bij je ex-schoonouders zitten. Niets mis mee trouwens!

Ik heb in de afgelopen 10 jaar van alles uitgeprobeerd om lief te zijn voor mezelf tijdens de feestdagen. Over waardevolle cadeaus gesproken…

1. Ga naar de sauna, de meeste sauna’s zijn open op 2e kerstdag en het valt echt niet op als je er alleen rondloopt. Vind je dat nog te spannend vraag dan iemand mee! Je bent niet de enige gescheiden ouder die alleen is met kerst.

 

2. Koop lekkere hapjes voor jezelf en bedenk dan dat jij niet hoeft te koken voor 10 man en al helemaal geen kerstboodschappen stress hebt.

 

3. Settle jezelf thuis voor een cocoon dagje met een warm bad, scrub, masker en nagellak. Natuurlijk mag die joggingbroek aan!

 

4. Geef jezelf als een kerstcadeau dat leuke nieuwe boek van je favoriete schrijver. Een goede reep chocola en je komt niet meer van de bank af!

 

5. Maak die strandwandeling alleen of met je hond en geniet van de frisse wind door je haren zonder dat je ze daarna netjes hoeft te föhnen!

 

6. Ga in je eentje naar de bioscoop of het Filmhuis en kijk een goede film en natuurlijk mag je huilen in het donker ziet niemand dat! Wil je niet het huis uit kijk dan naar de kerstaflevering van ‘All you need is love’ om die kerst/huilbui maar gehad te hebben.

 

7. Ga sporten, de meeste sportscholen zijn open op 2e kerstdag en hardlopen of fietsen kan altijd buiten! Daarna heb je een goed gevoel door de endorfine die vrijkomt en heb je zeker trek in lekkere hapjes!

Merk je dat je dit lastig vindt? En wil je volgend jaar stress en strijd vrij starten? Na mijn coaching ervaar je weer rust en geluk voor jou en je kinderen door stressvrije communicatie met je ex.

Ik bied je een gratis oriënterend gesprek aan. Neem contact met me op 06 – 53 41 41 66 of
via yvonne@jezelfvoorelkaar.nl

Meer lezen?

3 tips daten na je scheiding

Wanneer ben je klaar voor daten na je scheiding? 3 tips

Scheiden is ook een nieuw begin. Wellicht wil je zaken heel anders aanpakken in je nieuwe leven. Een andere woonomgeving, meer doen wat jij leuk vindt en een nieuwe liefdespartner krijgen die goed bij jou en jouw nieuwe leven past. Je gaat weer gaat daten of gericht op zoek gaat naar die fijne nieuwe liefde. 

Wil jij de eerste 60 pagina's van mijn boek 'Nieuwe start na je scheiding' lezen zodat jij nu gelijk kunt starten met je nieuwe leven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Jezelf Voor Elkaar draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches