Inloggen 'Mijn Account'

Zoek hier
Recente berichten
Categorieën
Archieven

Ben jij ook een perfectionist? Overboord ermee!

Ontdek mijn inruilmethode om ‘het beste van jezelf te geven’

Wat ik heb geleerd van mijn perfect world, die toch niet zo perfect bleek te zijn. Ik heb zoveel fouten gemaakt. Al deze fouten zijn niet voor niets geweest omdat ik weet dat jij het sneller kan dan ik het toen kon. Een wijs mens leert van de fouten van een ander toch? Met mijn simpele methode verander je jezelf  van ‘perfectionist’ naar ‘het beste van jezelf geven’. Wanneer gooi jij dat perfectionistische gedoe overboord?

Dwangmatige ik

Jarenlang wilde ik alles perfect doen. Door hoge eisen aan mezelf te stellen qua werk en aan mezelf. Dan zei ik dit soort dingen tegen mezelf: “Ik mag pas op de bank zitten als ik alles af heb wat op mijn to-do-lijstje staat voor vandaag” en “Als ik deze week niet 3 keer ga sporten, ben ik niet goed bezig.” Ik was ervan overtuigd dat dit de manier was om vooruit te komen en de juiste dingen te doen. Als ik er nu naar terugkijk, vind ik dat ik toen vooral dwangmatig bezig was en veel te streng voor mezelf. Vooral ook omdat ik vergat te genieten en mezelf niet beloonde voor behaalde successen. Want ik was dan uiteraard al weer druk bezig om de volgende mijlpaal te behalen.

My Perfect world

Toen mijn zo perfecte wereldje door een ontslag en een huilbaby niet meer zo perfect bleek te zijn, moest ik noodgedwongen de controle loslaten. Ik moest ook aan mezelf toegeven dat ik toch niet zo perfect bleek te zijn als dat ik mezelf altijd had doen geloven. Dit was het moment dat ik in mijn ogen niet dieper kon zinken en niets meer te verliezen had. Ik besloot mijn laatste sprankje moed bijeen te rapen en mijn perfectionisme overboord te gooien. Maar wat een bevrijding had moeten zijn, bleek in de praktijk nog best lastig. Want als je jaren verknocht bent aan je eigen perfectionisme is het wel even oefenen om in de lat te verlagen naar het ‘goed-is-goed-genoeg’ niveau.

Indekken voor wie?

Weet jij het verschil tussen perfectionistisch zijn en het beste van jezelf geven?

Perfectionisme is altijd angst gedreven. Dat klinkt misschien raar omdat het over jezelf gaat. Maar de drijfveer van perfectionisme is altijd angst gedreven. Jouw doel, vaak dus onbewust, is je vooraf al indekken voor de reacties van anderen. Je bent dus vooral bezig met wat anderen van je vinden of over je denken. Je herinnert je vast nog wel de eerste ontmoeting met vrienden van je partner of je schoonfamilie waarin je vooral bezig was een goede indruk te maken. Uiteindelijk wilde je vooral geaccepteerd worden. Want we willen natuurlijk allemaal de leukste en beste partner zijn. En als jij nu maar zorgt dat je perfect bent in alles wat je doet, zegt of bent, dan ontkom je wellicht aan het negatieve oordeel van de ander. Maar als je dit dag in dag uit blijft volhouden, dan is dat wel heel vermoeiend toch? En daarbij doe je vooral jezelf tekort, want je bent maar bezig met te voldoen aan hoge verwachtingen die je vooral jezelf oplegt.

Wanneer je echt goed voor jezelf wilt zorgen, is jezelf zijn goed genoeg. Pas dan benut je je kwaliteiten maximaal omdat je ze inzet in alles wat je doet, zegt en bent. Je hoeft niet meer zo bezig te zijn met wat anderen van je vinden en je dwingt jezelf niet tot hoge verwachtingen. En dan kun je jezelf ook waardering geven op momenten dat je tevreden bent over het resultaat. Daar heb je een ander niet voor nodig. Wel zo rustig toch?

80%

Perfectionisme put je enorm uit als je dat dag in dag uit volhoudt. Het kan zelfs leiden tot een burn-out. Ik weet zeker dat dit niet is wat jij wilt. Het is dan wel zaak om jezelf te gaan sparen, jezelf niet tekort te doen en echt goed voor jezelf te gaan zorgen. Stel jezelf de vraag: “Wat gebeurt er als ik vandaag besluit op 80% van mijn kunnen te gaan werken?”

Even voor de duidelijkheid: ik probeer niemand lui te maken! Maar ik heb in de afgelopen 12 jaar wel geleerd dat een perfectionist op 80% nog altijd het beste van zichzelf geeft.

Durf jij je perfectionisme na het lezen van mijn blog al overboord te gooien? Vind je het nog lastig om daar de eerste stap in te zetten? Laat het me weten! Ik geef iedere maand een coachsessie weg aan 3 moedige vrouwen die durven toe te geven dat ze beter voor zichzelf willen zorgen en tot rust willen komen.

Interesse? Laat dan hiernaast je gegevens achter en maak kans.

Groetjes,

Yvonne

Meer lezen?

3 tips daten na je scheiding

Wanneer ben je klaar voor daten na je scheiding? 3 tips

Scheiden is ook een nieuw begin. Wellicht wil je zaken heel anders aanpakken in je nieuwe leven. Een andere woonomgeving, meer doen wat jij leuk vindt en een nieuwe liefdespartner krijgen die goed bij jou en jouw nieuwe leven past. Je gaat weer gaat daten of gericht op zoek gaat naar die fijne nieuwe liefde. 

Wil jij de eerste 60 pagina's van mijn boek 'Nieuwe start na je scheiding' lezen zodat jij nu gelijk kunt starten met je nieuwe leven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Jezelf Voor Elkaar draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches